Support

Domeinnamen

 

Wie beheert domeinnamen met welke verantwoordelijkheden?


Terug naar alle artikels

Antwoord

Een domeinnaam bestaat altijd uit 2 of meer delen, “labels” genoemd, die telkens met een punt gescheiden worden:

  • Het Top Level Domain (TLD):  alles wat na de meest rechtse punt in een domeinnaam komt.
  • Soms komt er voor de TLD nog een indicator als Second Level Domain (SLD).  Bvb:  domeinnaam.co.uk:  hierbij is UK de Top Level Domain van het United Kingdom, en CO staat voor commerciële organisaties.
    TLD (samen met SLD indien van toepassing, zoals bij  co.uk) wordt ook aangeduid als domein extensie  (klik voor meer info).
  • De inhoudelijke domeinnaam, die bvb de naam of activiteit van een organisatie aangeeft.
  • Eventuele Subdomeinen.

Voor elk van deze niveaus ligt de verantwoordelijkheid bij een bepaalde organisatie:

  1. De lijst van Top Level Domains wordt bepaald door het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), en technisch beheerd door het IANA (Internet Assigned Numbers Authority), een afdeling van het ICANN.  Zij zorgen ervoor dat domeinnamen (die makkelijk door mensen te onthouden zijn) op een veilige en gestandaardiseerde manier kunnen gekoppeld worden aan zogenaamde IP-adressen, en dat via deze nummerreeks alle computers via het internet kunnen gekoppeld worden.  Zij delegeren het beheer als volgt:
    IP-adressen worden verder beheerd en verdeeld door 5 onafhankelijke regionale organisaties, zoals het RIPE voor Europa en Rusland.
  2. Second Level Domains en de inhoudelijke domeinnamen worden beheerd door de organisaties die door het ICANN zijn aangesteld, zogenaamde Registries.  Indien je in de lijst van het IANA op de TLD klikt, krijg je de details te zien van de Registry die verantwoordelijk is voor alle domeinnamen binnen die TLD.  Zij bepalen de mogelijkheden, beperkingen, en manier van werken ivm het verwerven en beheer van een domeinnaam.
    Enkele voorbeelden:

    • .BE:  DNS.be
    • .EU:  EURID.eu
    • .NL:  SIDN.nl
    • .COM:  Verisign.com
  3. Subdomeinen:  standaard kunnen onder elke domeinnaam subdomeinen gecreëerd worden. Dit kant in principe door de houder van de betreffende domeinnaam zelf, Registrant genoemd: normaal de eigenaar van een website.  Bij Adit gebeurt dit via de optie Hosting in het controlepaneel.

Overzicht van functies:

  • Registry:     Zie hierboven onder 2.
  • Registrar:   De meeste Registries delegeren de verkoop van domeinnamen aan agenten zoals bvb Adit, registrars genaamd.
  • Registrant: Degene die een domeinnaam registreert via een Registrar volgens de richtlijnen van de betreffende Registry, en daardoor het recht verwerft om die domeinnaam te gebruiken. De eindgebruiker dus, meestal eigenaar van een website.
Lees meer