Hoe kan ik een gratis mailbox aan mijn domeinnaam koppelen

Antwoord

Indien je bij Adit een domeinnaam geregistreerd hebt, kan je daar via Zoho gratis één of meer mailadressen aan koppelen.

Je dient dan voor registratie bij Zoho te zorgen, daar dit een dienst is die buiten Adit om loopt. Daar de dienst gratis is, zijn er geen betaalmiddelen nodig.

Zoho heeft inmiddels miljoenen gebruikers, en de mail- en agendafuncties zijn handig in gebruik. Maar het opzetten van een account (met maximaal 25 gratis mailboxen) vergt diverse acties, die verwarrend kunnen overkomen voor wie er niet vertrouwd mee is. Hieronder vind je ze stap voor stap uitgelegd.  Ter info:  het opzetten van het account gebeurt in het Engels, maar de schermen voor E-mail en agenda zijn Nederlandstalig.

Hou er rekening mee dat Adit enkel het opzetten van de verwijzingen (“DNS-records”) van de domeinnaam ondersteunt, en niet de werking van ZohoMail:  daarvoor kan je terecht bij Zoho zelf via deze link.

Lees meer

Ga als volgt te werk

• 1

Indien je dit nog niet gedaan hebt:  bestel een domeinnaam via de Adit shop.

• 2

Registreer een gratis account bij Zoho via deze link.

• 3

Je ontvangt dan een validatiecode via je GSM:  voer die code in.

• 4

Op het volgende scherm:  klik op je domeinnaam of op “Continue setup”.

• 5

Je komt dan op een scherm dat de volgende stap uitlegt: kies daar in het dropdownmenu: “Others”. Je krijgt dan een Zoho verificatiecode te zien, die je dient in te voeren in de DNS-zone van je domeinnaam.

• 6

Ga naar het Adit controlepaneel, meld je aan, kies in het linkermenu “Domeinnamen” en klik op de domeinnaam waarvoor je een Zoho account gecreëerd hebt.

• 7

Klik onderaan links in het scherm op “DNS-zone”, en voer op het scherm dat dan opent de volgende stap uit.

• 8

CNAME

In de rij gegevens voor de knop “Record toevoegen”, vul je volgende waarden in:

• In het dropdownmenu waar de “A” staat: kies “CNAME”
    • In het veld daarachter waar “naam” staat: vul de code in die je op het scherm kreeg bij stap 5, bvb: zb12345678
    • In het veld daarachter waar “Domeinnaam” staat vul je in: zmverify.zoho.com
    • Het veld “Automatic TTL” laat je zo staan  (Ook in de volgende stappen).

Klik dan op “+ Record Toevoegen”.

• 9

MX-records

Check op hetzelfde scherm van het Adit controlepaneel of er al “MX”-records voor het domein bestaan. Indien ja: verwijder ze door achter elk MX-record op het rode vuilbakje te klikken.

Voeg daarna 2 MX-records toe voor ZohoMail:

• In het dropdownmenu waar de “A” of “CNAME” staat: kies “MX”
    • In het volgend vakje laat je de domeinnaam ongewijzigd staan
    • In het lege vakje klik je, en dan verschijnt een popup met 2 velden:
      – Bij de eerste record vul je in “mx.zoho.com” en prioriteit “10” (zonder aanhalingstekens)
      – Bij de 2e “mx2.zoho.com” en als prioriteit “20”;

Kik dan op “Opslaan”, en daarna op “+ Record toevoegen”.

• 10

SPF-record

Voeg tenslotte een SPF-record toe:

• In het dropdownmenu waar de “A” of “CNAME” of “MX” staat: kies “TXT”
    • In het volgend vakje laat je de domeinnaam ongewijzigd staan
    • In het volgend vakje vul je in “v=spf1 include:zoho.com ~all” (zonder aanhalingstekens)
    • Klik dan op “+ Record toevoegen”.

Sluit het controlepaneel af, en wacht 10 minuten vooraleer naar de volgende stap te gaan.

• 11

Terug naar Zoho

Open dan de browsertab waar je gebleven was bij de domeinverificatie in Zoho:
    https://mailadmin.zoho.com/cpanel/verify.do?dname=uweigendomeinnaam.be

Opgelet:  in bovenstaande link: uweigendomeinnaam.be vervangen door je echte domeinnaam.

Klik onderaan de pagina op de groen knop: “Proceed to CNAME verification“, en wacht even op het resultaat.

Zodra je een OK krijgt: klik op “Validate”.

• 12

Mailbox aanmaken

Je komt dan op het scherm om een mailbox aan te maken.

• 13

Je kan eventueel extra gebruikers aanmaken.

• 14

Je kan eventueel mailgroepen aanmaken, bvb één per afdeling.

• 15

Vervolgens krijg je de vraag om je DNS-zone aan te vullen met MX-records, of de bestaande MX-records aan te passen, maar dat hebben we al in stap 9 gedaan.

Klik onderaan op “MX Lookup” ter controle.

• 16

Dan volgt de vraag om een SPF-record aan te maken: dat hebben we in stap 10 gedaan.

In dezelfde stap stelt men voor om DKIM te configureren, maar dat is complex en voor standaard gebruikers overbodig. Wie thuis is in e-mailbeheer en DKIM wenst te gebruiken, kan dit tijdens deze stap configureren (via de DNS-records van de domeinnaam), of dit eventueel achteraf nog instellen.

• 17

Vervolgens kan je bestaande e-mail eventueel migreren indien je dit wenst. Via deze link vind je meer info hierover.

• 18

Je kan indien gewenst een e-mail client zoals Outlook instellen om mail op te halen in je Zoho mailbox. je vindt er links met concrete instructies voor Outlook, Thunderbird, Apple mail, en algemene instructies voor overige mailprogramma’s.

Klik op “Next”.

• 19

Tenslotte worden er nog apps getoond waarmee je Zoho mails op je mobieltje kan binnenkrijgen: download indien gewenst de “Zoho Mail” app op je mobiel, en klik onderaan “Skip”.

• 20

Daarmee ben je klaar, en kan je beginnen te mailen, en je mailbox in te stellen. Klik daarvoor op “Proceed to Access ZohoMail”.

Vanaf hier zijn de schermen in het Nederlands.