Support

Website

 

WordPress: hoe best beheren?


Terug naar alle artikels

Antwoord

Waarom WordPress

WordPress (WP) is een gratis Content Management Systeem (CMS), waar duizenden programmeurs uit gans de wereld aan bijdragen. Zij zorgen ook voor ontelbare “thema’s“, zowel gratis als betalend, en voor meer dan 50.000 gratis “plugins” (uitbreidingen) + nog meer betalende. Dit zorgt ervoor dat WordPress voor zowat elke mogelijke websitefunctie al een kant en klare oplossing heeft, wat zelf programmeren overbodig maakt voor wie dat niet wenst.

Doordat de focus altijd op gebruiksgemak lag, kent WordPress sinds zijn ontstaan in 2003 continu een sterke groei, zodat begin 2019 al meer dan 1/3 van alle websites op het internet er gebruik van maken, zowel de allergrootste websites als de kleinste. Elk supermerk, zoals Microsoft of Apple, heeft wel een website op WordPress draaien. En vergeleken met andere CMS’s, heeft WordPress meer dan 10x zoveel marktaandeel dan de nummer 2, en is het momenteel al 20% groter dan al zijn concurrenten samengeteld.

 

WordPress website zelf maken of laten maken?

De “WordPress community” is gigantisch, en wereldwijd verspreid. Ook in België zijn het vele honderden WP-specialisten. Dat zorgt voor een enorme luxe in vergelijking met gelijk welk ander CMS:

  • De community heeft ervoor gezorgd dat het bouwen van een website mogelijk wordt voor iemand met weinig technische kennis, dus ook voor veel van onze klanten. Al blijft een zekere achtergrond over hoe het internet werkt, feeling voor layout en inhoud, en de wil en tijd om de eigenheid van het systeem te doorgronden zeker nodig om een degelijke site te maken. Maar dat geldt altijd voor wie aan een website begint.
  • De community verzorgt ook documentatie, informatie en ondersteuning van WordPress. Wie een probleem heeft met zijn website, vindt wel iemand die kan verder helpen.
  • Wie het bouwen van een website wil uitbesteden, vindt probleemloos een persoon of firma met WordPress specialisatie die dit op zich wil nemen.  ADIT telt heel wat WP designers onder zijn klanten, en we helpen je graag met je zoektocht:  neem contact op.

 

Belangrijk voor doe-het-zelvers

Het enorme succes heeft echter een keerzijde:  WordPress is daardoor het meest geviseerde CMS door hackers. Dus wie dit CMS gebruikt en het zelf beheert, moet er zeer zeker voor zorgen dat de volledige WordPress installatie perfect beveiligd is, en dat alle elementen ervan goed up-to-date gehouden worden. Websites waarvoor dit niet gebeurt, krijgen te maken met massale aanvallen van cybercriminelen, waardoor ze niet meer te bereiken zijn. ADIT’s beveiligingssystemen detecteren en blokkeren de meeste van dergelijke aanvallen automatisch. Maar elke week moeten onze technici toch nog manueel tussenkomen om aanvallen op onbeveiligde websites van klanten te blokkeren. Vroeg of laat slaagt een hacker erin om op een website die slecht beveiligd en/of niet up-to-date gehouden is malware te installeren.  En het kan heel wat inspanningen en geld kosten om een malware-infectie ongedaan te maken. Dus zorg dat dit niet kan gebeuren:  zie hieronder!

 

WordPress beheerd door ADIT:  Managed WP

Omdat veruit de meeste van onze klanten WordPress gebruiken voor hun website, en omdat die sites vaak niet beveiligd en up-to-date gehouden worden, biedt ADIT sinds 2018 “Managed WordPress” diensten aan:  de pakketten WP-GO (voor gewone websites) en WP-COM (voor webshops en andere sites verkoopsites met betaalmogelijkheid). Daarbij hoeft de klant niet meer zelf voor de technische aspecten van zijn website te zorgen, maar enkel voor het uitzicht en de inhoud ervan.  Dus, ADIT houdt het WordPress CMS veilig, snel, en up-to-date, zoals we dat ook voor de onderliggende hostingomgeving doen voor alle hostingpakketten.

Het onderstaande punt, en de andere informatie waarnaar het verwijst, is daarom niet van toepassing voor klanten die gebruik maken van ADIT’s Managed WordPress aanbod, en die dus een WP-GO of WP-COM pakket afnemen.

 

WordPress beheerd door uzelf:  Self managed WP

Pagina’s en Berichten aanmaken en beheren, en de layout van je website bepalen, doe je uiteraard via de zogenaamde “WP back-end“, of de “WP admin area/omgeving”. Je kan er naartoe via https://jouwdomeinnaam.be/wp-admin

Maar voor het beveiligen en up-to-date houden van je WordPress omgeving, biedt ADIT gratis het meest gebruiksvriendelijke hulpmiddel hiervoor aan: de Plesk WordPress Toolkit. Deze toepassing maakt het installeren en beheren van WordPress eenvoudig en overzichtelijk: je hebt er geen technisch kennis voor nodig. Via deze link vindt je alle nodige informatie over het gebruik van de Toolkit voor installatie en beheer van WordPress.

Plesk WordPress Toolkit opstarten:

Volgende acties zijn essentieel zijn voor de beveiliging van je WordPress website (en bij uitbreiding voor alle websites met een CMS). Klik op de links voor detailinstructies:

  1. Beveiligen van WordPress.
  2. Up-to-date houden van WordPress zelf, en van alle gebruikte Thema’s en Plugins.

 

Lees meer